Rosso di Montalcino


Rosso di Montalcino
€ 16.95

2020

D.O.C

Toscane, overal bezongen om zijn kultuursteden, zijn onovertroffen landschappen en zijn mild klimaat, heeft ook ons hart gestolen als het om rode wijn gaat. Op wijngebied is Montalcino het Mekka van Toscane, waar de grote Brunello en zijn kleinere broer de Rosso di Montalcino, worden gemaakt van de Sangiovese grosso. Het is Ferrucio Biondi – Santi die halfweg de 19° eeuw experimenteerde met deze druif en in 1880 de eerste Brunello maakte.

Piancornello is het wijndomein van Claudio Monaci, een jonge, gedreven wijnmaker die ieder jaar wijnen produceert van topkwaliteit.

Druif: 100% Sangiovese grosso.

Wijnbereiding: Zowel voor de Brunello als de Rosso is er een strenge selectie van de druiven, alleen de allerbeste zijn  goed genoeg. De Rosso di Montalcino, de kleine maar zeker niet minder interessante kleine broer van de Brunello, wordt op dezelfde wijze gemaakt als de Brunello: na een lange maceratie op de schillen volgt een klassieke vinificatie, maar de Rosso di Montalcino veroudert maar één jaar op vat en rust nog een zes maand op fles daar waar de Brunello 5 jaar moet verouderen.

Kleur, neus en smaak: Levendig robijnrood, intens en met een mooie schittering in het glas. De Rosso di Montalcino is een vrolijke wijn die alles in zich heeft om te verleiden. Hij is geurig, levendig en krachtig met op de voorgrond zeer veel en zeer rijp rood fruit, vanille en ook een beetje caramel. Dit allemaal wordt afgerond met een subtiel vleugje hout. Deze elegante wijn heeft een mooi evenwicht met fijne zuren, zachte tannines en net voldoende molligheid. Een aanrader !

Serveren:  niet te warm geserveerd past hij uitstekend bij gegrild of gebakken rood vlees, gekruid varkensvleee en kruidige kip.

Bewaarpotentieel: drink hem nu, hij is te lekker om te laten liggen, maar als het toch gebeurd mag je gerust zijn dat hij nog enkele jaren zo blijft.