Friulano Collio


Friulano Collio
€ 21.95

2015

D.O.C.

De wijngaarden van Franco Toros zijn gelegen in de schitterende heuvels rond Cormons, op de grens met Slovenië, in de Collio.

Dit is de meest noord-oostelijke streek van Friuli en Italië.

Druif:  100% Tocai Friulano, een autochtone friulaanse druif, die geen verwantschap heeft met de Hongaarse Tocai of de Tokay d’Alsace.

Wijnbereiding:  Toros werkt met een lage opbrengst en volrijpe druiven.De fermentatie gebeurd onder nauwkeurige temperatuurkontrole, waarna verdere rijping gebeurt in grote inox vaten.  De wijn wordt gebotteld in juni van het volgende jaar.

Kleur:  Mooie kristalheldere bleekgele kleur.

Neus en smaak:  Een prachtige volle wijn, rijk en uitnodigend met een complexe neus, waarin je fruit, zoals peren, en vegetale toetsen ruikt.  Met zijn frisse afdronk met veel fijne zuren, misschien wel de beste Tocai friulano die ik ooit heb geproefd.

Bewaarpotentieel:  Zijn jeugdige frisheid zal nu reeds charmeren, maar enkele jaartjes kelderrust zullen hem zeker geen slecht doen.

Schenken bij:  De Friulanen zouden bij grote gelegenheden zeker deze wijn schenken als aperitief, maar hij zal ook de ideale begeleider zijn van al uw visgerechten. Je moet hem zeker eens proberen bij flinterdun gesneden rauwe hesp ( Parma of S.Daniele of zelfs een goed gedroogde Belgische boerenhesp).