Collio Friulano


Collio Friulano
€ 15.50

DOC

2022

Afkomst:

De boerderij van de familie Komjanc bestaat al sinds 1850 en is gelegen in het prachtige San Floriano del Collio (aan de grens met Slovenië.  In 1970 besloot Alessio Komjanc om zich met de boerderij volledig te richten op wijnbouw.

In 2000 besloten de 4 zoons van Alessio om allemaal in het wijndomein te werken en investeren, elk met zijn eigen specialisatie. In 2007 begonnen ze een samenwerking met Gianni Menotti (2x verkozen tot beste oenoloog van Italië) Deze stappen gaven het wijndomein Alessio Komjanc de duw in de rug die het nodig had om uit te groeien tot één van de toppers uit de Collio.

Druif: 

100 % Friulano uit wijngaarden met Ponca ondergrond (Mengeling kalk/zandsteen/rode klei).  De wijngaarden hebben een ecologisch duurzaamheidslabel.

Wijnbereiding:  

Manuele oogst bij optimale rijpheid gevolgd door zachte kneuzing, korte schilweking en zachte persing. Vinificatie in inox bij lage temperatuur en verdere verfijning “sur lies”

Kleur: Kristalhelder, strogeel met groene reflecties.

Neus en smaak: 

Een typische Friulano met eerzijds heel frisse aroma’s van groene appel, citrus en minerale toetsen en anderzijds zwoele aroma’s van meloen en camille.  In de mond hetzelfde verhaal, een vettige wijn met veel frisse zuren en licht bittertje.

Schenken bij: 

Friulano is een klassieke combinatie met meloen & San Daniele ham, maar kan ook bij veel risotto’s, visgerechten en met kazen.