Bratje Collio Bianco


Bratje Collio Bianco
€ 18.50

DOC

2021

Afkomst:

De boerderij van de familie Komjanc bestaat al sinds 1850 en is gelegen in het prachtige San Floriano del Collio (aan de grens met Slovenië.  In 1970 besloot Alessio Komjanc om zich met de boerderij volledig te richten op wijnbouw.

In 2000 besloten de 4 zoons van Alessio om allemaal in het wijndomein te werken en investeren, elk met zijn eigen specialisatie. In 2007 begonnen ze een samenwerking met Gianni Menotti (2x verkozen tot beste oenoloog van Italië) Deze stappen gaven het wijndomein Alessio Komjanc de duw in de rug die het nodig had om uit te groeien tot één van de toppers uit de Collio.

Druif: 

Ribolla Gialla, Friulano, Pinot Bianco elk 30 % en 10 % Sauvigno Blanc uit wijngaarden met Ponca ondergrond (Mengeling kalk/zandsteen/rode klei).  De wijngaarden hebben een ecologisch duurzaamheidslabel.

Wijnbereiding:  

Manuele oogst bij optimale rijpheid gevolgd door zachte kneuzing, korte schilweking en zachte persing. Vinificatie in inox bij lage temperatuur en verdere verfijning “sur lies”

Enkel de Pinot Bianco verfijnt 12 maanden deels in tonnaux en deels in barriques.

Kleur: Kristalhelder, intens geel met groene reflecties.

Neus en smaak: 

Een complexe neus met aroma’s van citrus, groene appel, veldbloemen, honing, vanille, perzik,… dit is een vlezige witte wijn met veel body en structuur, die toch zijn frisheid behouden heeft.

Schenken bij: 

Ideaal bij allerlei visbereidingen, risotto’s en kazen of om zo van te genieten.