Barolo Vigneto Brunate


Barolo Vigneto Brunate
€ 59,95

2012

D.O.C.G.

Alhoewel er in Piemonte veel Franse invloeden zijn (grenst aan Frankrijk) worden de wijnen bijna uitsluitend gemaakt met inheemse druivensoorten zoals de Nebbiolo, de Barbera en de Dolcetto.  In La Morra, het hartje van de Barolostreek, maken vader & zoon Fabio en Andrea Oberto wijnen van absolute topkwaliteit.  In de loop der jaren verwierven ze 16 ha wijngaarden in de verschillende cru’ van Barolo : Albarella, Rocche & Brunate en produceren ze jaarlijks ongeveer 100.000 flessen.

Druif: 100 % Nebbiolo, een laatrijpe dikhuidige druif, die pas eind oktober, als een dikke mist de heuvels hult, wordt geoogst. De druiven komen allen uit de uitstekend gelegen  wijngaard Brunate van 36 jaar oud ( 0,6 ha ) met zanderige bovenlaag en (rode) klei in de ondergrond.

Wijnbereiding: Lage opbrengst en een rigoureuse selectie geven deze wijn een goede start. Men laat gedurende ongeveer 1 week de schillen in de most, waarna men de wijn verder laat gisten in roestvrijstalen vaten bij gecontroleerde temperatuur om de aroma’s maximaal te behouden. Na de malo-lactische gisting in het voorjaar na de oogst, gaat de wijn ongeveer 1 jaar in grote Sloveense eikenhouten vaten, “botte”, aangevuld met een kort verblijf in kleine nieuwe barriques. Na twee jaar gaat de wijn op fles om daar zijn fijne boeket verder te ontwikkelen.

Kleur: Zeer intens gekleurde wijn, tussen granaat en robijnrood, met paarse sluier in zijn jeugd.

Neus en smaak: Deze Barolo heeft een verrukkelijk boeket: braambessen en donkere kersen en ook nog zoethout en subtiele gebrande aroma’s. Met zijn krachtige tannines, frisse zuren en precies de juiste molligheid zorgt deze wijn voor een mondvullend evenwicht met kracht en finesse.

Schenken bij: Men kan het meest genieten van een Barolo bij een hartige keuken. Wildbereidingen met bosgarnituur zijn een volmaakte partner voor deze wijn.