Barolo Vigneto Albarella


Barolo Vigneto Albarella
€ 42,50

2014 - 2015

D.O.C.G.

Alhoewel er in Piemonte veel Franse invloeden zijn (grenst aan Frankrijk) worden de wijnen bijna uitsluitend gemaakt met inheemse druivensoorten zoals de Nebbiolo, de Barbera en de Dolcetto.  In La Morra, het hartje van de Barolostreek, maken vader & zoon Fabio en Andrea Oberto wijnen van absolute topkwaliteit.  In de loop der jaren verwierven ze 16 ha wijngaarden in de verschillende cru’ van Barolo : Albarella, Rocche & Brunate en produceren ze jaarlijks ongeveer 100.000 flessen.

Druif: 100 % Nebbiolo, afkomstig uit één wijngaard van 35 jaar oud (0,8ha) met rijke kleibodems.  Van de Albarella worden jaarlijks 4000 flessen gemaakt.

Wijnbereiding: Lage opbrengst en een rigoureuze selectie in een voor Nebbiolo uitstekend gelegen wijngaard: een echte “cru”!

Men laat gedurende ongeveer 1 week de schillen in de most, waarna men de wijn verder laat gisten in roestvrijstalen vaten bij gecontroleerde temperatuur om de aroma’s maximaal te behouden. Na de malolactische gisting in het voorjaar na de oogst, gaat de wijn ongeveer 1 jaar in grote sloveense eikenhouten vaten, “botte”, aangevuld met een kort verblijf in kleine nieuwe barriques. Na twee jaar gaat de wijn op fles om daar zijn fijne boeket verder te ontwikkelen.

Kleur: Naar violet neigende robijnrode kleur, zeer intens.  Bij het verouderen gaat hij over in granaatrood.

Neus en smaak: Barolo heeft een verrukkelijk boeket: zwarte bessen, aardbeien, munt, zoethout, truffels en ontelbare andere aroma’s vermengen zich tot een heerlijk parfum dat je altijd bijblijft.  Waar veel Barolo’s voor een minder geoefende wijnproevers vaak een onaanvaardbare tannine- en zuurtegraad hebben, is dit een uiterst elegante wijn, die ook reeds jong best genietbaar is.

Schenken bij: Men kan het meest genieten van een Barolo bij een hartige keuken. Wildbereidingen met bosgarnituur zijn een volmaakte partner voor deze wijn.