Verdicchio dei Castelli di Jesi "Contrada Balciana"


Verdicchio dei Castelli di Jesi
€ 24.95

D.O.C.  

2017

De Marche is een prachtig natuurgebied in Midden-Italië, waar de toeristische industrie nog niet is op gesprongen.   De Verdicchio geniet ook bij ons wat bekendheid, vooral vanwege zijn ietwat kitscherige amforavormige “Gina Lollobrigida”-fles. De belangrijkste producenten proberen van dat imago af te raken door het accent te leggen op de wijn en niet meer op de fles.  Sartarelli is momenteel dé referentie geworden van de Verdicchio dei Castelli di Jesi.

Druif: 100% Verdicchio uit één enkele wijngaard, die door zijn bijzondere ligging, lagergelegen dan de andere wijngaarden, gedurende het oogstseizoen baadt in stemmige ochtendnevels. Deze omstandigheden zijn ideaal voor het ontwikkelen van edelrot, die het indrogen van de druiven bevordert. De oogst gebeurt in november, in verschillende keren zodat elke druiventros op het juiste moment geoogst wordt.

Wijnbereiding: In de kelders gaat de uiterste zorg verder.Na een zachte persing van de druiven gebeurt de fermentatie op grote inoxvaten onder nauwkeurige temperatuurkontrole.

Kleur: Heldere en zonnige, goudgele wijn.

Neus en smaak: Alhoewel de neus zeer elegant en initieel niet zo uitbundig is, ontdek je één na één aroma’s van rijpe appelen, thijm, ceder en musk. In de mond domineert de alcohol niet, spijts de 14°, en dit door de volle structuur en de complexiteit van deze wijn. De afdronk  is lang en aangenaam met retronasaal nog een mooie toets van amandelen en nootjes. Een wijn die de “tre  bicchieri” meer dan verdiend heeft.

Serveren: Fris, net iets koeler dan keldertemperatuur, maar in de zomer nog enkele graden frisser.

Bewaarpotentieel: Hij is goed om jaren te laten liggen. De tijd geeft hem nog subtielere schakeringen en accenten.

Serveren bij: een frisse partner voor vele elegante gerechten. Hij is fris genoeg om bij verfijnde kreeftgerechten geserveerd te worden en mollig genoeg om een foie gras te begeleiden.

Categorie
Witte wijn

Wijnhuis
Sartarelli

Regio
Marche