Moscabianca Friulano


Moscabianca Friulano
€ 10,95

2017

D.O.C.

De familie Plozner waren reeds jaar en dag vrienden van de familie Bearzatto.  We vonden het dus heel jammer als dochter Sabina het domein in 2010 verkocht.  Gelukkig is het domein nu in handen gekomen van Christiana Betilli, een biologische wijnbouwster uit de Veneto.  Zij doet de familie Plozner alle eer aan, door wijnen op de markt te brengen van topniveau. 

Druif:  100% Tocai Friulano, de meest typische Friulaanse druif, die niets te maken heeft met de Hongaarse Tokay of de Franse Tokai d’Alsace afkomstig van zeer oude wijngaarden.

Voor de Moscabianca zijn het de druiven van de oudste wijnstokken van het domein en van met zorg geselecteerde clonen van sappige tocai van de Grave en van de krachtiger tocai uit de Collio.

Wijnbereiding:  De gisting gebeurt in hoogtechnologische inox vaten met temperatuurcontrole.

Kleur:  witgele kleur met mooie schittering.

Neus en smaak:  Het is een frisse en karaktervolle wijn, met mooie aroma’s van bloemen, rijp wit fruit en een beetje vegetaal. In de mond heeft deze wijn de krokante zuurtjes die op de voorgrond komen gevolgd door een mondvullende kracht, een lange afdronk en een mooie herinnering.

Schenken bij:  Het is het klassieke friulaanse aperitief. Geschikt bij de antipasto, pasta’s en risotto’s met vis. Uitstekend met prosciutto van San Daniele (afkomstig uit dezelfde streek) of waarom niet met onze eigen onovertroffen Gandaham.