Sacrisassi Rosso


Sacrisassi Rosso
€ 24,50

2008

D.O.C.

Flavio Basilicata & Silvana Forte horen tot wijnproducenten met een voor mij typisch friulaanse eigenzinnigheid, die pure wijnen maken op hun eigen manier.  Ze maken niet veel, maar wat ze maken is van absolute topkwaliteit en ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en zeer weinig, tot geen sulfiet.  Le Due Terre is genoemd naar de 2 grondsoorten waaruit de wijngaard is samengesteld.

Druif: Refosco del Peduncolo Rosso en Schiopettino (2 typische autochtone druiven)

Wijnbereiding: Zeer laag rendement van 40 à 45 quintali per hectare, dus 25 hectoliter per hectare.  De wijn veroudert gedurende 18 maanden in tonneaux (van 500l) en barriques (van 225l).

Kleur:  Geconcentreerde granaatrode wijn.

Neus en smaak:  In eerste instantie is de wijn een beetje gesloten, maar als je hem de tijd geeftn ontplooien zich aroma's van bosvruchten, amarena's, en veel kruidigheid (kaneel, peper).  De fruitige en volle neus heeft ook nog een toets van pruimentaart en en vleugje koffie.  Het is een wijn met enorm veel karakter en complexiteit.  Een stevige structuur met elegante zuren en goed presente, maar rijpe tannines.

Serveren:   Haal de fles in tijds uit de kelder en maak hem een uurtje op voorhand open.

Bewaarpotentieel: Deze wijn, die in enkele jaren in Italië de status van cultwijn heeft verworven, heeft uiteraard een zeer lange bewaarcapaciteit.

Schenken bij:   Het is de ideale begeleider van stevige gerechten als wild, gelardeerde vleessoorten, truffels en champignons.