Chardonnay Collio


Chardonnay Collio
€ 21.95

2015

D.O.C.

De wijngaarden van Franco Toros zijn gelegen in de schitterende heuvels rond Cormons, op de grens met Slovenië, in de Collio.

Zijn typische Friulaanse mentaliteit (lees koppigheid) maakte van hem één van de toonaangevende wijnmakers uit Friuli.  Hij weigert nog steeds om hout te gebruiken, omdat je op deze manier een pure expressie krijgt van de druif en de terroir.

Druif:  100% Chardonnay, een druif die reeds sinds mensenheugenis in de Collio wordt verbouwd.

Wijnbereiding:  Toros werkt met een lage opbrengst en volrijpe druiven.De fermentatie gebeurd onder nauwkeurige temperatuurcontrole, waarna verdere rijping gebeurt in grote inox vaten.   De wijn wordt gebotteld in juni van het volgende jaar.

Kleur:  Mooie kristalheldere gele kleur met een groene schijn.

Neus en smaak:  Deze volle wijn met een discrete, maar zeer fijne aciditeit, heeft een aangename complexe neus, waarin je aroma’s zult terugvinden van groene appels,gedroogde bloemen en daarna broodkorstjes en heel licht banaan.  Een frisse Italiaanse Chardonnay.

Bewaarpotentieel:  Zijn jeugdige frisheid zal nu reeds charmeren, maar enkele jaartjes kelderrust zullen hem zeker geen slecht doen.

Schenken bij:  Zeer geschikt bij visgerechten zelfs met een hartige saus.  Past ook zeer goed bij wit vlees.